Bekkenfysiotherapie van Dooren voor vrouwen en mannen zaken

De bekkenbodem

 

 De bekkenbodem

Het bekken en de bekkenbodem vormen het centrale gedeelte van het lichaam. Het bekken is het benige gedeelte en bestaat uit 2 darmbeenderen en een staartbeen, deze worden met spieren en banden bij elkaar gehouden. De bekkenbodem bestaat uit een aantal spieren die samen zorgen voor de ondersteuning van de bekkenorganen (blaas, baarmoeder, darmen) en het kunnen openen en sluiten van de bekkenbodem. Samen spelen ze een belangrijke rol bij houding en beweging. Zowel vrouwen als mannen hebben een bekkenbodem!

 

Door diverse oorzaken kunnen er problemen ontstaan in het bekkenbodem gebied. Denk hierbij aan verkeerd aangeleerd toiletgedrag, zwangerschap en bevalling, fysiek zwaar werk, overgewicht, verkeerd voedingspatroon, operaties in buik/bekken gebied of bepaalde ziektebeelden zoals MS of Parkinson.

 

De therapie

Wanneer u wilt starten met een behandeltraject wordt er vooraf een uitgebreide intake afgenomen en aanvullend onderzoek uitgevoerd. Aan de hand van de onderzoeksgegevens wordt er een behandelplan opgesteld Dit wordt met u besproken.

De therapie kan uit diverse onderdelen bestaan.

-coaching/ zelfmanagement: wat kunt u zelf bijdragen aan het traject

-voorlichting

-toiletadviezen

-voedingsadviezen

-trainen van de bekkenbodem (dit evt. ondersteund met biofeedback, ballon of pelotte training)

-Adviezen voor het algemeen dagelijks leven

-het leren opvangen van verhoogde buik druk (hoesten, persen, ademhaling)

Een traject bestaat uit een combinatie van bovenstaande. De duur van een traject wordt per individu bepaald. Waar nodig worden andere hulpverleners ingeschakeld.